Mobiilimaksaminen liiketoiminnassa


mobiilimaksut yrityksille

Mobiilimaksu on otettu Suomessa käyttöön kaikilla suurimmilla matkapuhelinoperaattoreilla (Sonera, Elisa, Saunalahti, DNA, Tele Finland) vuonna 2015. Sitä on nyt käytetty jo muun muassa tv-äänestyksissä, joukkoliikenteessä ja erilaisten osta/myy palstojen ilmoitusten maksamisessa. Helppokäyttöisyytensä vuoksi mobiilimaksaminen tulee nopeasti kasvamaan yhdeksi suosituimmaksi tavaksi maksaa ostoksia. Pääsylippuja, parkkimaksuja, pizzaa, lehtitilauksia, artikkelien lukukertoja, ilmoituksia, you name it. Kaikki kätevästi puhelimella. Erityisen suuri potentiaali mobiilimaksamisella tulee olemaan erilaisten digitaalisten palveluiden ostamisessa ja palveluissa joita markkinoidaan ja myydään mobiilissa.

Uudet käyttötottumukset ja mobiilimaksaminen

Mobiililiikenne on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten parin vuoden aikana. Osana tätä liikennettä on uudet internetpalvelutarjoajien 4G-modeemit. Mobiilimaksu ulottuu tosiasiassa siis myös puhelimien ja tablettien lisäksi kasvavaan määrään pöytäkoneita! Useimmille nettisivuille tulee jo nyt puolet liikenteestä SIM kortilla varustetuista laitteista. Pian olemme siinä tilanteessa, että suurin osa liikenteestä tulee mobiililaitteista ja tämä tulee avaamaan mobiilimaksamiselle mahtavat liiketoiminnallisuudet mahdollisuudet. Vielä muutama vuosi sitten nettiliikenteestä murto-osa tuli mobiilista joten kasvu on ollut huima, ja se vain kiihtyy.

Monesti tähän päivään mennessä hyvin markkinoidun ja kiinnostavan tuotteen myyntisuppilossa liikkunut ostaja on pysähtynyt maksutapaan. Missäs ne pankkitunnukset nyt olivat? En halua käyttää luottokorttitunnuksiani netissä… Pah, en osta.

Kauppiaat tavoittavat mobiilimaksun avulla uusia asiakasryhmiä ja mobiilimaksaminen tulee muuttamaan ostokäyttäytymistä helppoutensa takia. Klik ja klik, maksu on suoritettu ja tuote saatu.

Onko mobiilimaksun käyttöönotto kallista yritykselle?

Mobiilimaksupalveluiden hinnat ovat verrattavissa SMS palveluiden hinnoitteluun. Palvelun hinta muodostuu yleensä aloitusmaksusta, kuukausimaksusta, sekä maksusta per transaktio. Hintaan vaikuttaa myös palvelun monimutkaisuus. Onko kyseessä yksinkertainen mobiilimaksu gateway ratkaisu jossa vain teknisesti välitetään maksu, vai kenties yrityksen taloushallintoon, CRM ja muihin maksutapajärjestelmiin integroitu raskaampi applikaatio. Mobiilimaksuratkaisuja yrityksille tarjoaa mm. suomalainen toimija Securycast Oy

Mobiilimaksamisen case esimerkkejä

  • Digimarkkinointiyritys joka markkinoi palvelujaan sähköpostilla asiakkailleen. Yritys on kerännyt eri kanavista sähköpostiosoitteita, johon lähetetään aktiivisesti mainontaa erilaisista maksullisista online kursseista. Asiakas avaa sähköpostin puhelimellaan, ja voi nyt kahdella napin painalluksella maksaa puhelimella tuotteen ja siirtyä katsomaan opetusvideon.
  • Yhdistys joka harjoittaa varainhankintaa keräysluvalla. Yhdistyksen kotisivuille on integroitu nappi jota painamalla kuluttaja voi helposti lahjoittaa yhdistykselle haluamansa summan mobiilimaksulla mikä madalsi lahjoituksenantokynnystä . Feissaajien rahalippaisiin lisättiin QR lahjoituskoodi jonka avulla kertaluontoisten lahjoituksien määrä nousi huomattavasti.
  • Yritys joka myy erilaisia tietoja tekstiviesti ja verkkopankkimaksuilla. Integroimalla mobiilimaksun yhdeksi maksuvaihtoehdoksi palvelun konversioprosentti nousi merkittävästi.
  • Viihderavintola otti käyttöön pääsylippujen maksamisen puhelimella. Sisääntuloaulaan lisättiin QR-kooditarroja, josta kuvan nappaamalla pääsee mobiilimaksusivulle ja nappia painamalla lippu maksetaan puhelimella. Asiakkaiden jonotusaika ravintolaan lyheni parantaen kokemusta, ja ravintolalle koitui säästöjä korttimaksua edullisemmasta tavasta maksaa 5€ pääsylippu.
  • Konserttijärjestäjä teki bannerikampanjan netissä. Banneria klikkaamalla siirryttiin mobiilisivustolle jossa oli mahdollisuus ostaa lippu puhelimella. Konsertti myytiin loppuun hetkessä!

Mobiilimaksu on mahdollista ottaa käyttöön lukemattomilla toimialoilla verkkokaupoista kivijalkamyymälöihin. Sen käyttöönottokustannukset ovat suhteellisen matalat ja mobiilimaksamisen avulla voidaan saavuttaa yritykselle nopeastikin uusia asiakkaita ja uutta positiivista kassavirtaa.

mobiilimaksaminen liiketoiminnassa