Mobiilimaksaminen ja sen riskit kuluttajille


mobiilimaksut yrityksille

Muutama vuosi takaperin Suomen markkinoilla toimi useita, enimmäkseen ulkomaisia toimijoita, ketkä hyväksikäyttivät tekstiviestimaksujen säädöksissä olevia porsaanreikiä. Tyypillisimmin erilaisia mobiilikestotilauspalveluita tai maksullisia ns. callback puhelinnumeroita joilla saatiin juridisesti oikein laskutettua kuluttajia asioista joita he eivät loppupelissä halunneet ostaa.

Teleforum ja operaattorit ovat sittemmin puuttuneet tekstiviestipalveluiden säädöksiin ja mekaniikkaan kovalla kädellä, ja markkina on saatu putsattua näistä mädistä omenoista. Mobiilimaksun suhteen onkin lähdetty liikkeelle tiedostaen vanhat ongelmat ja vastaavanlaisia ryöstöpalveluita ei varmastikaan tulla maassamme näkemään. Tästä iso vastuu kuuluu mobiilimaksupalvelutarjoajille joiden pitää varmistaa, että heidän asiakkaansa pyörittävät vain laillisia palveluita. Myös medialla ja operaattoreilla on tärkeä osa olla tiedottamassa uudesta mahdollisuudesta maksaa puhelimella, tabletilla ja tietokoneella. Puhelimella maksaminen lähitulevaisuudessa on täysin normaalia ihmisille.

Mobiilimaksaminen ja haasteet

Haasteena modernissa mobiilimaksussa tulee olemaan yksi sen avainominaisuuksista, helppous. Menee aikansa ennen kuin kuluttajat tottuvat siihen, että maksu voidaan suorittaa maksuehdot hyväksymällä ja nappia painamalla ilman rekisteröitymisiä tai pankkitunnuksia. Teleforum ja operaattorit ovatkin asettaneet yhdeksi mobiilimaksupalveluiden säännöksi, että palvelun ehdot ovat helposti luettavissa, palvelun hinta pitää lukea maksunapissa, siinä pitää selkeästi ilmoittaa esimerkiksi ”maksan palvelun 5€” ja että tuotteen tai palvelun mobiilimaksu ei lähde eteenpäin, ennen kuin ostaja on erikseen hyväksynyt palvelun ehdot ja hinnan. Yhdellä napin painalluksella maksu ei lähde eteenpäin.

Loppusyksystä 2015 saimme lukea lehdistä, kuinka kymmenet suomalaiset olivat erehtyneet aikuisviihdepalvelussa painamaan mobiilimaksu nappeja ja saaneet tätä kautta laskun matkapuhelinoperaattoriltaan. Kyseisessä palvelussa oli mitä ilmeisimmin tahallisesti kierretty Teleforumin ja operaattorien sääntöjä. Toinen mahdollinen syy, kuluttaja ei ollut itse huomannut että napissa luki ”tämä palvelu maksaa 5€”. Operaattorit sulkivatkin kyseisen yrityksen maksuputket välittömästi.

Usein eri palveluiden ongelmana mobiilimaksuihin liittyen ei olekaan ollut se, että palvelun maksullisuudesta ei olisi selkeästi kerrottu vaan se, että kuluttaja ei ollut sitä itse nähnyt. Kuinka moni on esimerkiksi lukenut läpi Facebookin käyttöehdot? Käyttöehdot ovatkin yksi asia mitkä pitävät olla selkeästi ja lyhyesti esillä mobiilimaksupalveluissa. Niitä ei saa missään nimessä upottaa tekstiin jossa on 20000 sanaa. Ei niitä silloin kukaan lue mobiilimaksun yhteydessä.

Mobiilimaksaminen vs. tekstiviestillä maksaminen?

Mobiilimaksaminen ei sisällä samankaltaisia riskejä ostajalle, kuten tekstiviestipalveluissa oli. Kestotilauksen tekeminen vahingossa ei ole mahdollista. Palvelun hinta on aina merkitty ostonappiin selkeästi, ja ostajan pitää erikseen hyväksyä palvelun käyttöehdot.  Matkapuhelinoperaattorit käyvät palvelutarjoajat etukäteen läpi tiheällä kammalla ja ennen palvelun avaamista, operaattorille pitää antaa selkeä palvelukuvaus mikäli kyseessä on kestotilauspalvelu. Mobiilimaksuille voidaan myös operaattorikohtaisesti asettaa ostokielto, esimerkiksi lapsen käytössä olevaan liittymään.

mobiilimaksaminen_ja_riskit